Cveće za sve prostore

Kako održavati sobno cveće zimi

Često se dešava da zimi sobno cveće počne da se suši i vene. To se najčešće dešava zbog pretoplih prostorija, suvog vazduha i nedostatka svežeg vazduha. Da bi vaše biljke bile zdrave i lepe i u ovom periodu potrebno ih je negovati.

Idealna temperature za sobne biljke je 18-21 C. Potrebno je redovno uklanjati osušeno lišće. Što se tiče prihrane, treba prestati sa njom do početka proleća. To se ne odnosi na vrste cvetnice poput azaleje, božicnog kaktusa i ciklame.

Saksije sa biljkama pozeljno je drzati blizu izvora svetlosti, ali sto dalje od grejnih tela. Kod provetravanja prostorije biljku treba skloniti sa promaje.

Sobno cvece treba redje zalivati u ovom periodu, tek toliko da mu zemlja ne bude skroz suva. Zbog izrazito suvog vazduha cveću najviše prija orošavanje, pogotovu jukama, dracenama i bendzaminima. Sobno cveće koje ima dlačice po listovima ne treba orošavati.

Ako sobno cvece ne negujemo u toku zime, zbog ovakvih specifičnih uslova u prostorijama, moze se desiti da se razviju biljne bolesti ili da biljku napadnu insekti. Najčešće ih napadaju bele vaši i tada je neophodno primeniti odredjeni insekticid.